Master of Architecture - University of Newcastle

Christopher Hanlon

Hamilton Ambulance Station

The existing Hamilton Ambulance Station has received minimal future planning over its 100 year life. The additions and expansions have been infrequent and often unplanned, resulting in a station which Ambulance NSW has outgrown today. 

Health services within Newcastle are facing increased pressure as the city population grows. This project looks at repurposing the existing heritage listed ambulance station as a community health precinct aimed at serving Hamilton and greater surrounds.

The sporadic growth of the ambulance station has meant paramedic rest and relief spaces have gradually been taken away to accommodate the vehicles and storage spaces required to service the community. 

Using traditional and modern materials in a complementary manner to detail the way light, shadow, and texture can alter the simplest of spaces to inviting and accommodating areas which encourage social and occupational interaction between medical disciplines, community engagement, and improved rest and relief spaces for all staff using the site. This project aims to return rest and relief spaces to paramedics working in a high stress environment to improve their physical and mental wellbeing.

chanlon.jpg

Christopher Hanlon

Hamilton Ambulance Station

The existing Hamilton Ambulance Station has received minimal future planning over its 100 year life. The additions and expansions have been infrequent and often unplanned, resulting in a station which Ambulance NSW has outgrown today. 

Health services within Newcastle are facing increased pressure as the city population grows. This project looks at repurposing the existing heritage listed ambulance station as a community health precinct aimed at serving Hamilton and greater surrounds.

The sporadic growth of the ambulance station has meant paramedic rest and relief spaces have gradually been taken away to accommodate the vehicles and storage spaces required to service the community. 

Using traditional and modern materials in a complementary manner to detail the way light, shadow, and texture can alter the simplest of spaces to inviting and accommodating areas which encourage social and occupational interaction between medical disciplines, community engagement, and improved rest and relief spaces for all staff using the site. This project aims to return rest and relief spaces to paramedics working in a high stress environment to improve their physical and mental wellbeing.